Wat is koudschuim
Koudschuim is een veerkrachtig schuim (rubber) met netwerken van kleine driedimensionale cellen die lijken op een honingraat structuur of in een vijfhoekige dodecaëder configuratie.
Koudschuim (3D Polyurethaanschuim) is verdeeld in twee verschillende soorten: flexibel schuim (HR koudschuim) en hardschuim (PU-hardschuim). We gebruiken flexibele polyurethaanschuimen overal om ons heen. In auto’s, vloerbedekking, koptelefoons, kussens, matrassen (in zo goed als elk ziekenhuis) en de betere bankenstellen. Koudschuim is zonder twijfel het meest comfortabele en veilige schuim dat er op de markt is. Bij HR koudschuim zijn de cellen rond en hebben deze twee structurele delen: celwanden (de zogenaamde stutten of schutten, zie plaatje) en een open venster. Deze structuur laat lucht en vocht door het schuim wanneer er kracht op wordt uitgeoefend. De elasticiteit van de stutten werken als een schokdemper en laat het schuim zijn vorm behouden en creëren veerkracht.
Koudschuim is polyurethaanschuim met een bijzonder hoge veerkracht. Koudschuim wordt veel gebruikt voor: de betere bankstelkussens, kwalitatief goede zitkussens en matrassen en matrastoppers. Koudschuim is bijzonder flexibel en het meest gebruikte en veilige schuim dat er verkrijgbaar is.
Doordat koudschuim een honinggraatstructuur heeft is het materiaal zeer veerkrachtig, goed vochtregulerend en ook temperatuur regulerend. Dit is dan ook de reden dat koudschuim veel voor matrassen gebruikt wordt. Er zijn veel kwaliteit verschillen tussen koudschuim en het is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Daarnaast is koudschuim leverbaar in verschillende hardheden met elk hun eigen unieke comfort.
Europese koudschuim fabrikanten mogen dan ook het CertiPur certificaat gebruiken.
Waar word koudschuim voor gebruikt?
Polyurethaan schuim (ook wel koudschuim genoemd) kan heel flexibel maar ook juist heel stug zijn. Voor de matrassen industrie wordt uitsluitend flexibel polyurethaanschuim gebruikt maar voor de meubel industrie wordt zowel hard als zacht koudschuim gebruikt.
Polyurethaan (PU) is het belangrijkste bestandsdeel van de uitgebreide en zeer gevarieerde familie van polymeren of kunststoffen. Fabrikanten maken polyurethaan door polyolen en di-isocyanaten te mixen, beide producten zijn afkomstig van ruwe aardolie of van soja- en zonnebloemolie. Een aantal additieven zijn noodzakelijk om kwalitatief hoogwaardige PU schuimproducten te produceren.
Grafiek van koudschuim
De grafiek toont hoe polyurethaan flexibele blok schuim past binnen de bredere "polyurethaan familie". Een speciaal kenmerk van de productie van koudschuim is de fabrieken over het algemeen dicht bij hun klanten liggen om te voorkomen dat dit lichtgewicht product maar met een hoog volume vervoerd moet worden over lange afstanden. Dit betekent dat 'schuimfabrieken', zoals ze bekend zijn, vaak een belangrijke rol spelen in de lokale economieën.
Het verschil tussen Polyether en Koudschuim
Koudschuim is het meest luxe schuim van dit moment vanwege de enorme veerkracht en duurzame eigenschappen. Koudschuim heeft een volledig open celstructuur waardoor het gemakkelijk kan ventileren en snel droogt. De celstructuur van koudschuim is open en grillig in vergelijking met Polyether. De celstructuur van koudschuim maakt het ook een stuk duurzamer dan Polyether en gaat dus een stuk langer mee. Daarnaast is het vanwege de opencelstructuur beter ademend en beter vochtregulerend. Een ander voordeel van koudschuim is dat Koudschuim van nature antischimmel is.
Wat is HR en SG?
SG staat voor soortelijk gewicht. Dit is het gewicht van het schuim per kubieke meter. Een polyether matras met een waarde van SG 40 betekend dat het gebruikte schuim 40 KG weegt per kubieke meter. Vaak wordt aangenomen dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe harder het schuim is. Dit is echter niet het geval. De SG waarde zegt niets over de . stevigheid of hardheid maar geeft wel een betrouwbare indicatie over duurzaamheid en veerkracht van het schuim. Des te hoger de SG waarde hoe zwaarder en duurzamer het schuim is. Daarnaast is ook de draagkracht hoger bij zwaardere schuimen.
De HR waarde van koudschuim werkt vergelijkbaar. HR staat voor High Resilience of te wel hoge veerkracht. Hoe hoger het HR getal, des te meer veerkracht het schuim zal bieden en hoe beter de kwaliteit van het koudschuim. Voor matrassen worden meestal HR 30 tot HR 65 gebruikt. Wat koudschuim zo perfect maakt voor matrassen is de progressieve druk die het schuim biedt. Hoe harder het koudschuim word in gedrukt des te meer tegendruk gaat het schuim geven