Hoe wordt koudschuim gemaakt?

Koudschuim productie

FOAM TECHNOLOGIE
Koudschuim wordt gemaakt door te schuimen of doormiddel van een gietproces. Geschuimd koudschuim is over het algemeen het beste. Het gieten van koudschuim, ook wel molding genoemd, wordt vooral gebruikt voor een aantal meubels en de meeste auto-demping. Doordat bij het gieten van koudschuim een zogenaamde huid ontstaat waar de mal het schuim raakt raken de cellen gesloten en neemt het ademt vermogen bijna volledig af. De meeste flexibele PU-schuimen die gegoten zijn missen het sublieme ademde vermogen dat bij koudschuim wat in mallen geschuimd is onstaat. Bij het schuimen in mallen ontstaan enorme schuimblokken, die vervolgens door de verschillende snijprocessen worden omgezet in de gewenste vormen en maten van de koudschuim-producten.

Het schuim proces van koudschuim bestaat uit nauwkeurig meten van temperatuur en de exacte gecontroleerde ingrediënten bij het storten van het vloeibare mengsel op een bewegende transportband. Tijdens deze reactie wordt de aanvankelijk gesloten celstructuur geconverteerd naar een open celstructuur. De belangrijkste ingrediënten van koudschuim zijn een polyool, een di isocyanaat (meestal tolueendiisocyanaat-TDI) en water. Andere ingrediënten zijn een emulgator om het stijgende schuim te stabiliseren, en optionele ingrediënten zoals kleuren, hulpblaasmiddelen, vulstoffen en andere materialen (bijvoorbeeld voor brandvertragende effecten) als nodig is om speciale eigenschappen voor het koudschuim te bereiken.

Tolueen di isocyanaat (TDI) reageert chemisch met het water voor de productie van koolzuurgas (de primaire schuimmiddel) en chemische structuren, genaamd ureas. Het reageert ook met de polyool doormiddel van chemische structuren welke voor de opencelstructuur zorgen.
Al deze reacties worden nauwkeurig, als het goed is, gecontroleerd om het gewenste koudschuim product te vormen. Hoe beter deze reacties worden gecontroleerd en er gelet wordt op temperatuur en luchtvochtigheid geduurde het schuimen hoe beter het koudschuim uiteindelijk wordt. Voor medisch gekwalificeerd koudschuim wordt dit proces volledig gecontroleerd terwijl er voor niet medische gekwalificeerde schuimen niet of nauwelijks op dit soort zaken gelet wordt. Het gevolg is dat de celstructuur niet evenredig is en het schuim een zogenaamde tolerantie waarde krijgt. Tolerantie waarde het koudschuim is harder en zachter terwijl het toch uit de zelfde batch komt en om de zelfde densiteit gaat.

FOAM PRODUCTIE
Koudschuim transportbandSchuimblokken proces
In dit proces wordt een mix gegoten op een bewegende transportband, waar het kan reageren en reizen. Het schuim stijgt naar een hoogte van ongeveer 1,5 meter en er ontstaat een "plaat" ergens tussen 100 en 180 cm hoog. De doorlopende plaat wordt vervolgens gesneden in 'broodjes' en opgeslagen, en moet uitharden (maximaal 24 uur). Het uitgeharde schuim wordt vervolgens gesnedenen een handige vorm. Dit zachte koudschuim wordt gebruik in meubels, matrassen en kussens.

VORMSCHUIM PROCES
Dit is een proces waarbij individuele voorwerpen worden geproduceerd door het gieten van schuim in speciaal gevormde mallen en daar de schuim reactie te laten plaatsvinden. Dit proces wordt hoofdzakelijk gebruikt voor auto industrie, hoewel veel contract meubels en een paar residentiële gestoffeerde ontwerpen gebruik maken van gegoten kussens. Het nadeel van een koudschuim dat in een mal is gegoten is dat dit schuim een zogenaamde huid krijgt waardoor het ademend vermogen enorm afneemt.

Milieueffectrapportage - Tijdens het schuim fabricageproces, reageren chemicaliën en ontstaat er warmteontwikkeling. De Clean Air Act Amendments van 1990 verplichte de industrie om alle chemische uitstoot te verminderen wat volledig gerealiseerd is.

          © Copyright 2001 - Koudschuim.info | Disclaimer | Sitemap koudschuim.info | Mogelijk door C.D. Nederhorst