Koudschuimmatras aanschaffen

Goede koudschuim matrassen zijn zeer comfortabel zijn. Of een koudschuimmatras goed is hangt af van de HR waarde en de kwaliteit. Maar ook de dikte van het matras, of er meerde hardheden mogelijk zijn, of er certificaten op het schuim zitten, hoe het matras geprofileerd is (zones) speelt een rol.

Koudschuim is een comfotabl materiaal

Waar kunt u het beste op letten als u een HR koudschuim matras koopt? In het kort zijn deze 8 punten belangrijk:

  1. Is de matras in verschillende hardheden verkrijgbaar?
  2. Wat is de dikte, minimaal 18 cm maar liever dikker?
  3. Zorg voor een hoge densiteit (HR) koudschuim
  4. Let op certificatie's en vraag waar het schuim vandaan komt, land van herkomst
  5. Is de tijk van het matras wasbaar?
  6. Is het koudschuim matras geprofileerd?
  7. Krijgt u het koudschuim matras op proef?
  8. Wat is de garantie van het koudschuim matras?

1. Hardheden koudschuim matras

One fits all is onmogelijk bij matrassen. Als u zwaar weegt heeft u in de regel een steviger matras nodig dan als u een lichtgewicht bent. Een goed koudschuim matras is verkrijgbaar in 3 verschillende hardheden. Voor mensen tot ongeveer 60 kg is Soft meestal het meest geschikt. Voor mensen tussen de 60 en 90 kg is Medium aan te raden. Mensen boven de 90 kg kunnen meestal het beste voor Firm kiezen. Als uw koudschuim matrassen leverancier maar één hardheid kan leveren zal dit voor veel mensen niet gaan werken.

2. Dikte koudschuim matras

Uit een dikker matras haalt u meer comfort en de levensduur is langer omdat het schuim minder geplet wordt. De dikte van een matras heeft ook invloed op de mate waarin het lichaam in het matras zakt, dus op de hardheid. Verder heeft de dikte van het matras veel invloed op het slaap- en ligcomfort. De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.

Dikte koudschuim matras

3. Zorg voor een hoge densiteit (HR)

De HR geeft de veerkracht en puntelasticiteit van het matras weer maar zegt echter niets over de hardheid of stevigheid van een koudschuim matras. Een HR 60 koudschuim en een HR 45 kunnen dezelfde hardheid hebben waardoor ze bijna hetzelfde aanvoelen. Alleen bied een HR 45 matige ondersteuning en een HR60 een uitstekende ondersteuning en veerkracht. Daarom het heel belangrijk om naar de HR of SG te kijken (ook wel soortelijk gewicht, ook wel densiteit of dichtheid genoemd). De HR bepaalt de kwaliteit van een koudschuim matras en ik kan u aanraden minimaal naar een HR 50 te kijken. Lees meer over HR

4. Koudschuim matras certificaties

Ook de producent en het land van herkomst van het koudschuim is belangrijk. De in Europa geproduceerde schuimen zijn over het algemeen kwalitatief veel beter maar ook is er geen enkele controle wat er precies in het schuim gemixt is. Daarbij worden in China de schuimen meestal vacuüm gezogen om vervoerskosten te drukken. Het vacuüm zuigen van een matras of blok koudschuim is echter heel slecht voor de kwaliteit en levensduur van het matras. Koudschuim matrassen met de certificaten CertiPUR, Öko-tex, Medisch getest Body-wholesome, LGA-certificaat en het CE label sluiten uit dat het koudschuim giftige stoffen bevat en garanderen dat het schuim vrij is van schadelijke stoffen, huidvriendelijk is, van een hoge kwaliteit.

Certificaten op koudschuim matrassen

5. Is de tijk van het matras wasbaar

De tijk, ook wel matrascover genoemd, is een belangrijk onderdeel van het matras. Deze zorgt voor vochtopname en ventilatie maar biedt ook een zekere vorm van comfort. Zorgt dat u de tijk kunt wassen op ten minste 60 graden. Door de tijk op ten minste 60 graden te wassen dood u de meeste bacteriën en huisstofmijt.

6. Is het koudschuim matras geprofileerd?

Een geprofileerd matras heeft een bewerking gehad d.m.v het insnijden van het schuim waardoor het matras zich beter aanpast aan uw lichaamsvorm en gewicht. Door de profilering worden zones in het matras gecreëerd. Ook zorgt een oppervlakte profiel voor extra ventilatie. Er zijn twee verschillende profileringen mogelijk, een maal over de breedte van het matras en over de breedte én lengte van het matras. De dubbele profilering kost 2 keer zoveel tijd en dus geld.

Profilering

7. Krijgt u het koudschuim matras op proef?

Een proeftijd bij de aanschaf van een nieuw matras is heel belangrijk. Proefliggen in een beddenwinkel zegt bijzonder weinig. Er echt op slapen zegt veel meer. Pas als u meerdere nachten op een nieuwe matras heeft geslapen krijgt u een goede beeld van hoe goed het matras voor u ligt. Let dus goed op bij de aanschaf of en onder welke voorwaarden u de matras(sen) op proef krijgt. Het beste is een proeftijd met een niet goed geld terug garantie. Let op een omruil garantie is geen proeftijd.

8. Wat is de garantie van het koudschuim matras?

Op een kwalitatief goed koudschuim matras zou u minstens 5 jaar volledige garantie moeten krijgen maar 10 jaar garantie is bij een hogere densiteit (HR) ook makkelijk mogelijk.

Garantie op een koudschuim matras
          © Copyright 2001 - Koudschuim.info | Disclaimer | Sitemap koudschuim.info | Mogelijk door C.D. Nederhorst