Veerkracht en puntelasticiteit van koudschuim matrassen

Veerkracht is een zeer belangrijk begrip vooral bij matrassen. Koudschuim matrassen hebben een zeer hoge veerkracht. Veerkracht is het vermogen van het materiaal om in zijn oorspronkelijke vorm terug te keren als er geen druk meer op wordt uitgeoefend. Voor een matras is veerkracht heel belangrijk, zodat deze de juiste ondersteuning kan geven en na gebruik weer terugkeert in zijn originele vorm. Een goed koudschuim matras met een hoge HR biedt uitzonderlijke goede veerkracht en zorgt zodoende voor goede ondersteuning.

Veerkracht en puntelasticiteit van koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen gaan zeer lang mee omdat er geen kuilvorming in kan ontstaan. Jarenlang kan het goed ondersteunen en komt het terug in zijn oorspronkelijke vorm. Vandaar het begrip duurzame veerkracht. De duurzaamheid van koudschuim is het langst van alle schuimen die er verkrijgbaar zijn maar wordt grotendeels bepaald door het HR van het koudschuim. Soortelijk gewicht staat voor het aantal kilogram materiaal dat per vierkante meter gebruikt wordt (kg/m3) hoewel dit bij koudschuim eigenlijk niet klopt en er wordt uitgegaan van HR wat High resilience betekend (HR= hoge veerkracht). Hoe hoger het HR (soortelijk gewicht, ook wel densiteit of dichtheid genoemd) des te duurzamer, veerkrachtiger en comfortabeler het koudschuim matras wordt. De consumentenbond raadt een koudschuim matras met minimaal SG 35 aan hoewel dit in de praktijk alleen voor kinderen tot 30 kilo geschikt is!. Voor traagschuim gelden weer andere waarden en is het niet per definitie zo dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe beter het traagschuim.

Puntelasticiteit bij koudschuim matrassen

Puntelasticiteit is ook een belangrijk begrip. Puntelasticiteit is door de uitvinder John Boyd Dunlop ontdekt en geïntroduceerd. Puntelasticiteit is de mogelijkheid om een gedeelte van het schuim in te drukken zonder dat een groot oppervlak van het schuim naar beneden veert. Voor een matras is puntelasticiteit essentieel. Als u bijvoorbeeld brede heupen of schouders heeft zal het schuim daar makkelijk voegen en weer dragen in uw lendenen. HR koudschuim met een hoge HR heeft een bijzonder goede puntelasticiteit en past zodoende gemakkelijk aan uw lichaamscontouren aan. Een polyether schuim of comfortschuim met een laag soortelijk gewicht, bijvoorbeeld SG 30, heeft geen goede puntelasticiteit en een lage veerkracht.

Verder is de celstructuur van koudschuim open in plaats van gesloten zoals bij polyether. Deze open celstructuur heeft grote invloed op de levensduur en het ademt vermogen.

De opencelstructuur, ook wel homogene structuur genoemd, zorgt voor een hoge luchtdoorlaatbaarheid (ventilatie) en zodoende voor een uitstekende vochtregulatie en warmteafvoer. HR koudschuim heeft deze opencelstructuur omdat tijdens het productie proces de cellen in elkaar klappen en stuk gaan. Tevens werkt deze open celstructuur kuilvorming tegen. Kuilvorming treedt immers op doordat de luchtbelletjes (cellen) stuk gaan. De goede temperatuur en ventilatie eigenschappen van koudschuim zorgen voor een hygi├źnisch en comfortabel slaapklimaat.

de celstructuur van koudschuim is open in plaats van gesloten zoals bij polyetherDe HR geeft de veerkracht en puntelasticiteit van het matras weer maar zegt echter niets over de hardheid of stevigheid van een koudschuim matras. Een HR 60 koudschuim en een HR 45 kunnen dezelfde hardheid hebben waardoor zo bijna hetzelfde aanvoelen. Alleen biedt een HR 45 matige ondersteuning en een HR60 een uitstekende ondersteuning en veerkracht. Daarom is het heel belangrijk vooral naar de HR of SG te kijken (ook wel soortelijk gewicht, ook wel densiteit of dichtheid genoemd). Dit bepaalt namelijk in grote mate de kwaliteit van het koudschuim matras.

De hardheid of stevigheid bepaalt in hoeverre het koudschuim bij een bepaalde kracht kan worden ingedrukt. In technische taal wordt dit uitgedrukt in kilopascal (KPA). De KPA bepaald de hardheid welke meestal door de matrassen leverancier in soft, medium en firm wordt uitgedrukt. Dit kan best lastig zijn daar het matras niet te zacht maar ook niet te hard mag zijn. De juiste hardheid van een koudschuim matras is afhankelijk van uw lengte, lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur.

          © Copyright 2001 - Koudschuim.info | Disclaimer | Sitemap koudschuim.info | Mogelijk door C.D. Nederhorst